Herman Brood

(Zwolle, 5 november 1946 – Amsterdam , 11 juli 2001)

Hermanus (Herman) Brood

De cartoonachtige schilderijen en zeefdrukken van Brood zijn al jaren lang erg populair. Aan herkenbare thema’s uit zijn ruige leven is op krachtige en zeer herkenbare wijze vorm gegeven. In het begin van de 60er jaren begon hij aan een opleiding aan de kunstacademie van Arnhem. De muziek trok hem echter sterker aan en na enkele maanden hield hij de opleiding al weer voor gezien.

In 1964 startte zijn muzikale carrière met de groep “ The Moans”. Enkele jaren later, in 1967, vroeg Harry Muskee hem als pianist te komen spelen bij zijn bluesband “Cuba en the Blizzards”. Toen de platenmaatschappij er achter kwam dat Brood regelmatig drugs gebruikte werd hem verzocht de groep te verlaten.
In 1976 begon Herman een solocarrière met zijn begeleidingsband “Wild Romance”. De band was gedurende enkele jaren zeer succesvol. Tegen het einde van de jaren 80 gaf Brood, die toen al enige tijd als schilder actief was, te kennen dat hij wilde stoppen met optreden. In de jaren 90 brak hij definitief door als beeldend kunstenaar. In 2001 werd er bij Madame Tussaud een wassen beeld van Brood gemaakt.

De definitieve opname in de tentoongestelde collectie maakte hij helaas niet meer mee. Op 11 juli 2001 maakte hij, middels een sprong van het Hilton-Hotel in Amsterdam, zelf een einde aan zijn turbulente leven. Als gevolg van zijn jarenlange drugsgebruik was Brood al lange tijd ziek. Hij had er, zoals in een op zijn lichaam gevonden briefje stond geschreven, geen zin meer in. Het laatste werk van zijn hand was ironisch genoeg een man met een pistool tegen zijn hand. Na zijn dood is er in zijn geboorteplaats Zwolle een door Frank Rosen vervaardigd borstbeeld van deze veelzijdige artiest geplaatst.

Herman brood liet uit zijn eerste huwelijk 1 dochter na.

Bekijk de werken van Herman Brood

Portretfoto