Karel Van Gerven

(*1941)

Over mijn fotografie

Fotografie zou de kunst van het inbreken in de onvoorspelbare werkelijkheid kunnen zijn, en is dat natuurlijk ook. Terwijl ze voor mij een poging lijkt te zijn om die werkelijkheid, dat voortdansende leven onder controle te krijgen: in een studio, tussen de flitsen zien de dingen en de mensen er getemd, gedresseerd uit als circusdieren. Even ben ik dan een kleine god, want, met behulp van lichtinval en kleur en cadrage, wordt de werkelijkheid herschapen naar het beeld van mijn dromen en verlangens. Maar dat lukt nooit echt en nooit helemaal, dingen en mensen zijn weerbarstig, het leven past nooit in een vooraf bedacht schema. Dus laat ik opnieuw het toeval toe: een niet voorziene gezichtshoek in een portret, een ongeplande zonnestraal door de ramen, een toevallige stoflaag, een andere diepte. Ik ben nog steeds een eigen orde in beeld aan het brengen, maar ze ontsnapt al aan mijn greep.

Fotografie brengt me waar ik niet van plan was te komen, in een wereld die ligt op de grens van mijn ingebeelde werkelijkheid en de rauwe, onverdraaglijke dingen van hier en nu.

12 november 2015

Iets over gomdruk:

Er zijn talloze procedé’s uit het midden van de negentiende eeuw. Vaak maken ze gebruik van het lichtgevoelige zilvernitraat. De gomdruk doet dat niet en wordt daarom ook niet aangetast door het licht en is dus zo uitzonderlijk stabiel. Ik houd van het procedé omdat het laag per laag (tot 10 lagen soms) wordt opgebouwd met het pigment naar keuze, wat erg arbeidsintensief is maar me tegelijk de kans geeft om het beeld naar mijn hand te zetten. Je gaat door met lagen aanbrengen tot de print de diepte en het contrast en de inkleuring heeft die je nodig acht. De gevoelige laag bevat arabische gom, het pigment dat de fotograaf – zuiver of gemengd – verkiest en kaliumdichromaat dat lichtgevoelig maakt.

NB Het nummer op de print geeft gewoon aan de hoeveelste print het is van een bepaald contactnegatief, maar elk exemplaar is vanzelf uniek door de vele doorgangen die onvermijdelijk verschillen genereren.

Bekijk de werken van Karel Van Gerven

Portretfoto