Katrien Caymax

(* 1951 in Meeuwe-Gruitrode)

Is een Belgische graficus en schilder.

Katrien Caymax studeerde grafische aan de kunstacademie in Hasselt België. Haar eerste etsen  waren vooral zeer streng in zwart en wit.

Aan de Universiteit van Belgrado, leerde ze de basistechniek van afbeeldingen in kleur. Dit leidde dan ook als inspiratie om te schilderen.

Caymax heeft bewust gezocht nieuwe technische oplossingen en ontwikkelde in de jaren tachtig, een nieuw productieproces voor afbeeldingen in kleur.
De kleurrijke prints met grote landschappelijke uitstraling kregen meteen een universele erkenning. Als schilder, heeft ze alle technieken geprobeerd, maar tegenwoordig is het beperkt tot de gouache techniek.

Typisch voor haar expressie type is de vloeiende lijn en de zuivere palet. Katrien Caymax streeft naar formele duidelijkheid, zodat de kleuren een zeer sterk effect krijgen.

De expressie is tweedimensionaal en de personages zijn een beetje vervormd. De lijnen en vlakken worden benadrukt.
Haar oeuvre is heel figuratief en de meeste van haar werken hebben de vrouwelijke figuur als motief met typische ironische benadering en bedrieglijk naïeve tekening verhult een onderliggende betekenis.

Bekijk de werken van Katrien Caymax

Katrien