Philippe Lebeau

Philippe Lebeau, geboren in Tongeren, 1 juni 1944, is zeer “American-minded”, vol respect voor het wijdse landschap, zijn indianen en katoenplukkers, hun cultuur en architectuur. Deze sfeer proef je constant in zijn doeken?  “Ik laat graag de vergane glorie herleven”

“The way to Re-Discovery”. Zo zou je het werk kunnen omschrijven in al zijn Art-work. Bij hem krijg je de kans om bestaande dingen te herontdekken.

Vanuit een respect voor het verleden herneemt hij steeds wat door anderen is gebruikt: slogans, spirituele citaten en boodschappen. Die linkt Philippe aan beelden van toen en nu waardoor het een mengvorm van realiteit en fictie wordt.

Lebeau’s werk is groot, gevat in acryl en olieverf, soms gecombineerd met collagetechnieken als postzegels en plexi. Maar vooral brengt de man sterk schilderwerk, waarbij de onderwerpen, gezien soms de delicate thematiek, niet één keer tot kitch verworden.

Ik vertrek van een vast gegeven. Dat kan een vliegtuigticket zijn, een nummerplaat, een dollarbiljet, een krant, een stempel,…. Dat inspireert mijn verhaal. Ik creëer er elementen bij, link ze aan het uitgangspunt en zorg dat het hele plaatje klopt. Er moet qua vorm en kleur een compositorisch evenwicht zijn” doceert Lebeau… Nu eens subtiel, dan eerder direct geeft de schilder zijn symbolische boodschappen weer.

Een rode streep symboliseert letterlijk de link tussen de diverse elementen. Men kan dan ook niet argeloos aan deze werken voorbij.

Noem Philippe Lebeau daarom een positieve chroniqueur die via een knipoog of detail ‘The American Dream” toch niet geheel vrijblijvend relativeert.

Philippe Lebeau heeft veel internationale tentoonstellingen achter de rug, onder meer van Parijs, Monaco, London, New York en Osaka tot zelfs in Canada en Koeweit.

Zijn werken zijn opgenomen in verzamelingen van Rockefeller Art Center New York, het Vlaams Parlement, President Jimmy Carter, Musée de l’Art Wallon en De Scheepvaart om maar een paar te noemen.

 

Bekijk de werken van Philippe Lebeau

DSC02148